ОТВОРЕНО ПИСМО до заместник министър-председателя Томислав Дончев

Група граждански организации

Относно: Антиромските изявления на г-жа Светлана Дончева

Уважаеми господин Заместник министър-председател,

Обръщаме се към Вас по повод антиромските изявления на Вашата съпруга, Светлана Дончева, направени публично вчера, 5 юни 2018 г., в социалната мрежа „Фейсбук“. В своя публикация, г-жа Дончева написа: „Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“. Впоследствие тази публикация бе изтрита от администраторите на „Фейсбук“, но бе последвана от други две, гласящи следното (правописът е запазен):

„Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора. Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години“.

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани. "Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо дъжавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет“.

Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда. Изразената позиция на г-жа Дончева е недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде. Изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни.

Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално.Посочените изявления са направени публично и – видно от последващите публикации – не случайно. Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство.

Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си.

Български хелзинкски комитет
Сдружение „ДРОМ“ – гр. Видин