"Писма за права" 2013: Случаите тази година

През 2013 г. БХК приобщи България към традиционната международна инициатива "Писма за права" (Write for rights), организирана от правозащитната организация Амнести Интернешънъл (Amnesty International). В световен мащаб кампанията се осъществява от 2001 г., като целта й е да насочи световното внимание към несправедливости и погазвания на човешките права, извършени през годината. Всеки декември стотици хиляди хора по света пишат до някого, когото никога не са срещали и в солидарност с хора, които също никога не са срещали лично, но чиито човешки права са били потъпкани. Надеждата е, че едно писмо може да бъде игнорирано, но хиляди писма, призоваващи за уважение на човешките права, не могат да се отхвърлят така лесно. Кампанията многократно доказва, че това е вярно чрез резултатите, които постига. За тях през 2013 г. допринасят и писмата и действията на над 600 български ученици и общо над 1000 български граждани. Научете повече за кампанията в България тук.  

 

1. БАХРЕЙН

13 опозиционни активисти в затвора
Освободи ги!

 

Да критикуваш правителството може да бъде опасно в Бахрейн. Тринадесет мъже са зад решетките от 2011 г. заради активизма си и изразяването на позицията си. Те имат най-разнообразни политически и религиозни убеждения, но независимо дали призовават за демокрация и край на корупцията или се опълчват на монархията, те са се осмелили да предизвикат властта. Нито един от тях не е използвал или призовавал към агресия.

Мъжете са арестувани главно през нощта. Властите нахлуват в домовете им след масови антиправителствени протести. Някои от активистите признават, че са били измъчвани. Ебрахим Шариф, водач на светската партия Уа’ад, разказва, че е бит и ритан по време на ареста. Когато казал за случилото се на военния прокурор, отново е бит и заплашван. След несправедлив процес пред военен съд, тринадесетте активисти са осъдени на между пет години и доживотен затвор. През януари 2013 г. касационният съд потвърди присъдите им. Всички те са затворници на съвестта.

Напиши писмо – промени живота им.

 Покажи солидарността си със семействата на тринадесетте заловени опозиционни активисти. Напиши писмо или картичка на семействата. Препоръчително съобщение:

“We will speak Out against your imprisonment. Your voice has not beensilenced.” 

 „Ще говорим открито срещу задържането Ви под стража. Гласът Ви се чува!”

Изпрати картичката си на:

Bahrain Team
Amnesty International
1 Easton Street
London, WC1X 0DW
United Kingdom

Пиши на краля на Бахрейн:

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да осигури освобождаването на тринадесетте задържани опозиционни активисти незабавно и безапелационно. Убеди го да разпореди разследване на твърденията за мъчение и лошо отношение към някои от затворниците и да предаде на правосъдието отговорните лица.

Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa
Office of His Majesty the King
P.O. Box 555
Rifa’a Palace
Manama
Bahrain
Fax: +973 1766 4587 (настоятелно)
Email: geneva.mission@mofa.gov.bh

Започни писмото си: “Your Majesty”

 

2. БЕЛАРУС – ИХАР ЦИХАНЮК

Бит от полицията за това, че е хомосексуален
Покажи солидарност

 

Ихар Циханюк, открито хомосексуален мъж и активист за правата на ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансполови и интерсексуални) хора, бил подложен на  болнично лечение на стомашна язва, когато двама полицейски служители влезли в болницата и го помолили да ги придружи. В участъка системно е удрян от служители на реда. След това вербално е обиждан за това, че е хомосексуален и е заплашван с още насилие.

Инцидентът се случил през февруари 2013 г., малко след като Ихар Циханюк опитал да регистрира Центъра за човешки права „Ламбда”, организация, която защитава правата на лесбийки, гей мъже, бисексуални, транссексуални и интерсексуални в Беларус. Никой не е подведен под наказателна отговорност за лошото отношение към него.
Ихар Циханюк споделя: „Не искам да се крия. Аз живея открито. Със своя пример аз искам да покажа, че е възможно да се живее открито.”

Напиши писмо – подкрепи го
Покажи солидарността си с Ихар Циханюк. Можеш да изпратиш писмо или картичка на Ихар Циханюк. Препоръчително съобщение:

“I admire your struggle in such difficultcircumstances and wish you success in it!Wishing you well.”

„Възхищавам се на борбата Ви в тези трудни обстоятелства и Ви пожелавам успех!”

Ihar Tsikhanyuk
c/o Belarus Team
Amnesty International
1 Easton Street
London WC1X 0DW
United Kingdom

Пиши до главния прокурор

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да разследва лошото отношение и заплахите от страна на полицейските служители към Ихар Циханюк в полицейското управление в район Октомври в Хродна. Отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

Alyaksandr Koniuk
Generalnaya Prokuratura
ul. Internatsionalnaya 22
220030 Minsk
Belarus
Email: info@prokuratura.gov.by
Fax: +375 17 226 42 52 (кажете „факс”, ако някой отговори)

Започни писмото си с: “Dear General Prosecutor”

 

3. КАМБОДЖА – ЙОРМ БОПА

Активистката за правото на жилище е в затвора
Върни Йорм Бопа у дома

 

Йорм Бопа е страстен борец за правата на своята общност в Пном Пен. Тя е затворник на съвестта. Хиляди хора от общността на езерото Боеунг Как са принуждавани да напускат домовете си от 2007 г. насам, когато правителството дава земята под аренда на фирма за благоустрйство. Компанията напълнила езерото с плясък, наводнявайки и унищожавайки къщите на живущите в района.

Йорм Бопа е в затвора от 4 септември 2012 г., обвинена в планиране на нападение над двама мъже. Делото е водено несправедливо - веществени доказателства, свързващи Йорм с престъплението, така и не са представени. Амнести Интернешънъл вярва, че истинската причина за задържането й в плен е мирната й борба за жилищните права от името на общността на езерото Боеунг Как. В затвора Йорм Бопа е разделена от 10-годишния си син и мъжа си, който е в недобро здраве.

Без твоята подкрепа, тя няма да бъде пусната на свобода преди септември 2014 г.

Покажи солидарността си с Йорм Бопа
Цветът на лотуса е символът на камбоджанската кампания в подкрепа на Йорм Бопа и общината на езерото Боеунг Как. Снимай се като държиш цвете (цветя) и табелка с надпис „Освободете Йорм Бопа”(“Free Yorm Bopha”). Напиши посланието си на английски или кхмерски. Свали брошура за солидарност от box.com. Изпрати снимката си на bee24light@photos.flickr.com.

Пиши на министъра на правосъдието:

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да осигури незабавното и безапелационно освобождаване на този затворник на съвестта.

Minister of Justice
Ministry of Justice
No 240 Sothearos Blvd
Phnom Penh
Cambodia
Fax: +855 23 364119
Email: moj@cambodia.gov.kh


Започни писмото си: “Your Excellency”

 

4. ЕТИОПИЯ – ЕСКИНДАР НЕГА

Журналист зад решетките
Освободи го

 

Етиопският журналист Ескиндар Нега излежава присъда 18 години лишаване от свобода по обвинение в „тероризъм”. Обвинен е през 2011 г., след като държи речи и пише статии, критикуващи правителството и защитаващи свободата на словото. Той е затворник заради убежденията си.

Ексиндар от много време е трън в очите на етиопските власти. Бил е тормозен, арестуван и наказателно преследван заради статиите, които публикува. Между 2006 и 2007 г. Ескиндар и жена му Серкален Фасил са били задържани и обвинени в държавна измяна и други престъпления заедно с 129 други журналисти, опозиционни политици и активисти.

През май 2013 г. Ескиндер пише от затвора: „Ще доживея да видя светлината в края на тунела. Може би ще чакам дълго, а може би – не. Както и да тръгнат събитията, аз ще упорствам.”

Напиши писмо – промени живота му

Покажи солидарността си с Ескиндар Нега и съпругата му Серкалем Фасил. Изпрати писмо или картичка до Ескиндар и Серкалем.

Serkalem Fasil
c/o The Individuals and Communities at Risk Program
Amnesty International USA
600 Pennsylvania Avenue, SE 5th floor
Washington, DC 20003
USA

Пиши на министър-председателя

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да осигури незабавното и безапелационно освобождаване на Ескиндер Нега. Помоли го да гарантира, че властите ще спрат да употребяват наказателни производства, за да накарат критиците си да млъкнат, и че ще се сложи край на други форми на тормоз спрямо журналисти и членове на гражданското общество, включително активисти за правата на човека.

Prime Minister Hailemariam Desalegn
P.O. Box 1031
Addis Ababa
Ethiopia
Fax: +251 11 551 1244
Email на Министерство на правосъдието: mojmo@ethionet.et


Започни писмото си с: “Dear Prime Minister”

 

5. ХОНДУРАС – КОМИТЕТ НА БЛИЗКИТЕ НА ЗАДЪРЖАНИТЕ ИЛИ ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ХОНДУРАС

Защитници на човешките права под заплаха
Помогни за защитата им

 

Комитетът на близките на задържаните и изчезналите в Хондурас (COFADEH) е една от основните организации за защита правата на човека в страната. водеща правозащитна организация в Хондурас. Бори се за справедливост в случаи на погазени човешки права от службите за сигурност и служителите на реда и в случаите на изченали хора през 80те години на XX век. Също така подготовя местни активисти за правата на човека.

Смелата работа на тези активисти ги излага на сериозен риск. В последните години членовете на COFADEH са ставали обект на заплахи, преследване и атаки. Жена от персонала е получавала съобщения, в които е била заплашвана със сексуално насилие, била е снимана, докато е навън с децата си. Друга жена, член на COFADEH, получила съобщение, гласящо „Почивай в мир”.

Въпреки опасността, COFADEH продължава решаващата си дейност. Емблемата им, бял гълъб, символизира посвещението им на мира и човешките права и тяхната решителност никога да не се отказват. Директорът Берта Олива споделя: „Макар и да искат да отрежат крилата ни, няма да успеят.”

Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras Aunque nos quieran cortar las alas, no van a poder.

Напиши писмо –защити ги
Покажи солидарността си с COFADEH. Изпрати картичка или писмо до персонала на COFADEH и покажи подкрепа си за работата им в името на правата на човека. Опитай се да включиш изображение на гълъб – символът на COFADEH.

Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos
en Honduras (COFADEH)
Barrio La Plazuela
Avenida Cervantes
Casa No. 1301
Tegucigalpa
Honduras

Пиши на новоизбрания президент

Петиция на страницата на Амнести

Призови новоизбрания президент да признае и одобри публично важната и справедлива работа, изпълнявана от COFADEH и други защитници на човешките права в Хондурас, да обещае подкрепа и да изобличи всички атаки по техен адрес.

President-elect of Honduras
c/o Central America Team
Amnesty International
1 Easton Street
London WC1X 0DW
United Kingdom

Започни писмото си: “Dear President”

 

6. МЕКСИКО – МИРИАМ ЛОПЕЗ

Оцеляла след изтезанията, Мириам се бори за справедливост
Подкрепи кампанията й

През февруари 2011 г. , мигове след като оставя децата си в училище, домакинята Мириам Изаура Лопез Варгас е сграбчена от двама мъже с качулки . Вързана, с покрити очи, тя е откарана до казарма в град Тихуана. През следващата седмица е изнасилвана многократно от войници, които са я измъчвали, докато не подпише декларация, че е участвала в извършването на престъпления с наркотици . След това е изпратена в 

затвора, за да се изчака съдебен процес, но е освободена без повдигнато обвинение седем месеца по-късно.

Въпреки факта, че Мириам е идентифицирала някои от извършителите и техните съучастници, досега никой не е бил изправен пред съда за мъченията, на които е била подложена, включително и сексуално насилие.

Мириам Лопез не е единствената. Жалбите от изтезания и друг вид малтретиране са скочили с 500% в Мексико между 2006 г. и 2012 г., според Националната комисия за правата на човека. По тези случаи се стига до присъда изключително рядко, но твоето писмо може да помогне да се подведат под отговорност мъчителите на Мириам.

Действай – подкрепи кампанията й
Покажи солидарността си с Мириам. Натисни „харесвам” и остави съобщение на нейната Фейсбук страница: bit.ly/miriamlopez

Предложение са съобщение:

"Miriam, remeber you are not alone in this struggle. I am with you. ¡Fuerza Miriam! Your struggle can help many others!"

„Мириам, помни, че не си сама в тази борба. Аз съм с теб.” ¡Fuerza Miriam! Борбата ти може да помогне на много други!”

Моля, напиши името и страната си.

Пиши на Федералния прокурор

Петиция на страницата на Амнести

Призови за пълно, бързо и безпристрастно разследване на изтезанията на Мириам Лопез през 2011 г. Помолеи го да направи публични резултатите от разследването и да подведе под отговорност виновните.

 

7. МИАНМАР – Д-Р ТУН АУНГ

Затворен за опит да помогне
Промени живота му

Д-р Тун Аунг, лидер в общността, лекар и семеен мъж, е осъден на 17 години лишаване от свобода след несправедлив процес. Арестуван е след бунтовете, които избухнали между Рахин будисти и Рохингя мюсюлмани в Монгдау, Западен Мианмар, през юни 2012 г.

Независими очевидци потвърждават, че д-р Тун Аунг активно се е опитвал да успокои тълпата по време на бунтовете и че не е играл никаква роля в насилието. Въпреки това, той е осъден за подбуждане към размирици и по други обвинения.

Много е вероятно, властите да са търсили някого, когото да обвинят след като се е случило насилието. Може би Д-р Тун Аунг е бил набеден поради това, че е лидер на мюсюлманската общност. Амнести Интернешънъл го счита за затворник на съвестта.

Д-р Тун Аунг страда от тумор на хипофизата и има опасения, че не получава медикаментите и медицинската помощ, от които се нуждае.

Действай – промени живота му
Покажи солидарността си с Д-р Тун Аунг. Публикувай видео или снимка с твоето послание на подкрепа на Tumblr страницата на Dr Tun Aung, където семейството му ще може да ги види. Можеш да добавиш и кратко описание на всякакви събития, които организираш, за да покажеш своята солидарност.

Tumblr адресът Д-р Tun Aung е: myanmar-w4r.tumblr.com

Пиши на президента Thein Sein

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да освободи затворника на съвестта Д-р Тун Аунг незабавно и безусловно.

Address:
President Thein Sein
President’s Office
Nay Pyi Taw
Myanmar
Email via online contact form:
www.president-office.gov.mm/contact

Започни писмото си с: “Your Excellency”

 

8. НИГЕРИЯ – ИЗТОЧНОБАДИЙСКА ОБЩНОСТ

Стотици домове разрушени
Покажи солидарността си

На 23 февруари 2013 г., 2237 домакинства в Източна Бадия, щата Лагос, стават бездомни, след като властите разрушават домовете им. Семействата не са получили никаква компенсация и не са им били предложени нови домове. Много от тях все още живеят в импровизирани подслони.

Семействата са били изгонени от длъжностни лица от щатското управление, подкрепени от полицията. Полицаите са им казали: "Ако обичате живота си, се изнесете!" Живущите гледали как разрушават домовете им, след като им е било попречено да изнесат отвътре имуществото си.

Месец по-късно, полицията се връща, за да тормози бездомните семейства и да ги гони далеч от техния лагер. Арестувани са петима души, които построили резервоар за вода за спешни нужди. По-късно петимата са освободени.

Източна Бадия е една от многото общности в Нигерия, разкъсани от принудителни изселвания през последните години. Много други живеят с ежедневната заплаха, че домовете им могат да бъдат унищожени.

Напиши писмо – промени живота им

Изпрати писма, снимки и картички:

1) WE SUPPORT THE BADIA EAST COMMUNITY (Подкрепяме общността на Източна Бадия)
2) HOUSING IS A HUMAN RIGHT (Жилището е човешко право)
3) END FORCED EVICTIONS (Стоп на принудителните изселвания)

Пиши на губернатора на щата Лагос

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да спре всички насилствените изселвания и да гарантира, че всички жители изгонени от домовете им през февруари 2013 г. ще получат обезщетение и алтернативни жилища.

Mr Babatunde Raji Fashola SAN
Governor of Lagos State
Governor’s Office
State Government Secretariat
Alausa, Ikeja
Lagos State
Nigeria

Започни писмото си с: “Your Excellency”

 

9. ПАЛЕСТИНА – СЕЛИЩЕТО НАБИ САЛЕ

Жители жертва на насилие
Помогни за закрилата им

 

550-те души, живеещи в селището Наби Сале, са изправени пред постоянна жестока репресия от страна на израелската армия. Всяка седмица от 2009 г. до днес жителите излизат на мирни протести срещу израелската военна окупация и незаконното израелско селище Халамиш, което е завзело по-голямата част от тяхната обработваема земя.

Въпреки разпоредбите на съда, заселниците освен всичко са превърнали водния източник на селото в туристическа атракция, а на жителите е забранено да го използват.

Израелската армия отговаря на мирните протести на жителите с прекомерна и ненужна сила. Досега са били убити двама души - Мустафа Тамими и Рушди Тамими, а стотици са били ранени, включително жени и деца.

Израелската армия заплашва жителите като например е обявила селището за затворена военна зона, като извършва нощни нападения, арестува деца и използва произволно оръжия като сълзотворен газ, който бива насочван директно към домове, така причинявайки травми и щети.

Напиши писмо – помогни за закрилата им
Покажи солидарността си с жителите на Наби Сале. Изпрати писмо или картичка на Наджи Тамими, координатор на комитета за народна съпротива в наби Сале:

Naji Tamimi
Nabi Saleh
Birzeit/Ramallah
Palestine

Или остави съобщение за подкрепа на селището:

Facebook page:
bit.ly/nabi-saleh

Пиши на министъра на отбраната

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да спре израелските сили за сигурност да използват прекомерна и ненужна сила срещи демонстрантите в Наби Сале и да гарантира, че служителите по сигурността, отговорни за убийствата на Мустафа Тамими и Рушди Тамими и раняването на други от селището, ще бъдат изправени пред правосъдието.

Moshe Ya’alon
Minister of Defence
Ministry of Defence
37 Kaplan Street
Hakirya
Tel Aviv 61909
Israel
Fax: +972 3 691 6940
Email: minister@mod.gov.il

Започни писмото си: “Dear Minister”

 

10. РУСИЯ – ТРИМАТА ОТ БОЛОТНАЯ

Протестиращи задържани повече от година
Промени живота им

Владимир Георгиевич Акименков, Артьом Викторович Савиолов и Михаил Александрович Косенко са били задържани по време на протест на площад Болотная, Москва, на 6 май 2012 г., но скоро след това са пуснати. Въпреки това, през последвалия месец, те са арестувани наново и оттогава са в ареста като заподозрени.

Това е оказало влияние върху здравето им. Владимир Акименков губи зрението си, Михаил Косенко не получава редовно медицинските грижи, от които се нуждае, а говорът на Артиом Савиолов се влошава докато е в ареста. Тримата са затворници на съвестта.

И тримата са обвинени в участие в „масови бунтове”. Освен това, Артьом Савиолов и Михаил Косенко са обвинени в използване на насилие спрямо полицейски служители. И тримата категорично отричат обвиненията и отхвърлят твърденията, че са се държали агресивно и размирно. Видео материалите подкрепят тезата им.

Полицейските твърдения срещу Владимир Акименков и Артиом Савилов, направени по време на разследването, съществено се различават от това, което по-късно е заявено в съда. Полицейският служител, за когото се твърди, че е бит от Михаил Косенко, заявил, че не го разпознава и че никога не го е виждал.

Напиши писмо – промени живота им

Покажи солидарността си с  Владими Георгиевич Акименков, Артиом Викторович Савиолов и Михаил Александрович Косенко и призови за тяхното незабавно освобождаване. Моля, изпрати позитивни, красиви картички  до всеки един от тримата мъже. Ако е възможно, преведи посланието си на руски, като например използваш translate.google.com. Адресирай картичката си като използваш целите имена на затворниците до:

Pre-trial detention facility
SIZO-2 “Butyrka”
ul. Novoslobodskaya, 45
Moscow
127055
Russian Federation

Пиши на главния прокурор

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да свали всички обвинения към мирните протестиращи. Изискай незабавното и безапелационно освобождаване на Владими Георгиевич Акименков, Артьом Викторович Савиолов и Михаил Александрович Косенко и всички други затворници на съвестта по този случай. Изискай бърз и справедлив съдебен процес за всички.

Yurii Yakovlevich Chaika
Prosecutor General of the Russian Federation
Prosecutor General’s Office
ul. B. Dmitrovka, d.15a
125993 Moscow GSP-3
Russian Federation

Започни писмото си: “Dear Prosecutor General”

 

11. ТУНИС – ДЖАБАР МЕДЖРИ

В затвора заради постове във Фейсбук
Промени живота му

 

Джабар Меджри не се страхува да изрази вижданията си за религията. Той е вкаран зад решетките през 2012 г. за седем и половина години, след като постовете за пророка Мохамед, които е направил на стената си във Фейсбук, били сметнати за „обидни за исляма и мюсюлманите”. Той е затворник на съвестта.

Полицията арестува Джабар Меджри на 5 март 2012 г. след сезиране от адвокати, видели постовете. След няколко седмици срещу него бил започнат процес, като той бил осъден за престъпления, включващи „атакуване на свещени ценности чрез действия или думи” и „подкопаване на публичния морал”. Приятелят му Гази Бежи бил преследван по същата причина. Гази Бежи избягал от страната, за да избегне арест.

Напиши писмо - промени живота му

Покажи солидарността си с  Джабар Меджри. 
Можеш да изпратиш писмо или картичка на:

Jabeur MEJRI
Prison civile de Mahdia
Route de Chiba 5100
Mahdia
Tunisia

Примерно послание:

“I stand in solidarity with you and for yourfreedom as a prisoner of conscience,imprisoned solely for exercising your right tо freedom of expression.”

„Солидарен съм с теб и се застъпвам за твоята свобода като затворник на съвестта, задържан за упражняването на правото на свобода на словото.”

Пиши на президента Moncef Marzouki

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да гарантира незабавното и безапелационно освобождаване на затворника на съвестта Джабар Меджри.

President Moncef Marzouki
Palais Présidentiel
Tunis
Tunisia
Fax: + 216 71 744 721
Email: boc@pm.gov.tn

Започни писмото си: “Your Excellency”

 

12. ТУРЦИЯ – ХАКАН ЯМАН

Бит, горен и оставен да умре
Призови за справедливост

На 3 юни 2013 г. Хакан Яман се прибира от работа  в Истанбул, когато минава покрай публична демонстрация в парка Гези срещу полицейското насилие. Той разказва как след мигове бил хванат и брутално нападнат от полицията:

„Първо бях обстрелян с водно оръдие. След това ме удариха в корема с туба сълзотворен газ и аз паднах. Около петима полицаи дойдоха и започнаха да ме удрят по главата. Един от тях вкара твърд предмет в окото ми и го извади. След това бях оставен да лежа неподвижно. Докато лежах единият от тях каза „С този е свършено, хайде да го довършим съвсем.” Влачиха ме около 10-20 м и ме хвърлиха в огън. Те си тръгнаха и аз излазих от огъня.”

Хакан Яман губи окото си и 80% от зрението на другото. Претърпял е фрактури на черепа, счупени кости и втора стенеп изгаряне. Той е подал жалба за наказателен процес.

Напиши писмо – призови за справедливост

Можеш да изпратиш писмо или картичка на Хакан Яман:

c/o Ruhat Sena Danışman
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Hamalbaşı Cd. No: 22 Dükkan 2. Daire 2-3-4
Beyoğlu/İstanbul
Turkey

Примерно послание:

Yaşadığınız hak ihlallerine karşı sizinleyiz.Acilen sağlığınıza kavuşmanız dileğiyle, aklımdasınız.”

“Ние те подкрепяме в борбата срещу нарушаването на човешките права, на които си станал жертва. Пожелаваме ти възможно най-бързо възстановяване, мислим за теб.”

Пиши на министъра на правосъдието

Петиция на страницата на Амнести

Призови го да гарантира ефективно, независимо и безпристрастно разследване и преследване на отговорните за нападанието над Хакан Яман на 3 юни 2013 г.

Адрес:
Mr. Sadullah Ergin
Ministry of Justice
Adalet Bakanlığı
06659 Ankara
Turkey
Fax: +90 (0312) 419 33 70
Email: ozelkalem@adalet.gov.tr

Започни писмото си: “Dear Minister”