"Писма за права" 2013: За кампанията

Условия, дейности и участници в кампанията "Писма за права" 2013, организирана от международната организация Amnesty International и координирана за България от БХК. (Архивно съдържание от декември 2013 г.) 

Какво е „Писма за права”?

„Писма за права” е международна ежегодна кампания на правозащитната организация Амнести Интернешънъл (Amnesty International). Тази година тя се провежда между 3-16 декември – дните около 10 декември, международния ден на правата на човека.

От дванадесет години насам, всеки декември стотици хиляди хора по света пишат до някого, когото никога не са срещали. Те пращат писма в солидарност с хора, чиито човешки права са били потъпкани.

Пишат и до правителства. Едно писмо може да бъде игнорирано, но хиляди писма, призоваващи за уважение на човешките права, не могат да се отхвърлят така лесно. Дългогодишният правозащитен опит на Амнести Интернешънъл показва, че писането на писма наистина променя човешки животи.

Хора от поне 77 държави участваха в „Писма за права” 2012. Хора от Исландия до Индия, от Барбадос до Буркина Фасо изпратиха рекордните 1,9 милиона писма, SMS съобщения, подписи, tweets и картички.

Тази година казусите са дванадесет, а засегнатите права варират от свободата на изразяване и правото на жилище до правото на защитеност от дискриминация и престъпления от омраза.

Тазгодишната кампания в България се координира от Българския хелзинкски комитет. В нея ще се включат ученици, студенти, активисти, социални центрове и заведения. Включи се и ти!

Какво постигнаха „Писма за права” 2012

В следните три случаи имаше положителни промени в резултат от „Писма за права” 2012:

 • Картам Йога, активист за правата на коренното население в Индия, беше освободен по-рано тази година, след като беше прекарал 29 месеца в затвора. Картам заяви, че посланията на подкрепа, които е получил, са поддържали надеждите му за освобождаване.
 • Организацията Girifna съобщи, че са получили по-малко онлайн нападки отстрана на властите, след „Писма за права” 2012.
 • През януари 2013 г., китайските власти разрешиха на Гао Джишенг посещение от семейството му за първи път от девет месеца.

Други четири случаи показват, че натискът отстрана на Амнести има влияние:

 • Вицепрезидентът на Гватемала, Роксана Балдети, съобщи, че е получила над 1000 жалби от цял ​​свят по случая на Мария Исабел Франко и публично обеща да действа в подкрепа на разследването, и по-общо на въпроса за насилието срещу жените в Гватемала.
 • На 19 декември 2012 г. кметът на Клуж в Румъния публично обясни в подробности положението на ромската общност и представи предстоящите планове за разрешаване на ситуацията.
 • Въпреки че на Алес Бялятски бяха отказани посещения за период от шест месеца, колегите му споделиха с Амнести, че по-суровите методи на наказание, обикновено използвани срещу затворници на съвестта - като удължаване на лишаването от свобода или изолация в наказателни килии - не са били приложени към Алес, и че смятат, че това е в резултат на вниманието, което случаят е получил чрез „Писма за права”.
 • В Тайван, действията на „Писма за права”, посветени на Чиу Хо-Шун бяха отразени от националните медии и предизвикаха отговор от страна на Министерството на външните работи. Въпреки че отговорът защити смъртната присъда на Чиу Ho-Шун, той показва, че този тип действия на международно равнище са полезни за поддържането на вниманието върху неговия случай и поддържане на натиска върху властите.

В 11 от случаите от 2012 г., засегнатите, както и техните семейства и общности споделят, че в резултат на изразената чрез „Писма за права” солидарност са усетили положителен психологически ефект. 

 

Случаите тази година

 

Как да се включа?

Можеш да се включиш, като посетиш събитие или организираш твое собствено.

Подпиши петициите:

Петиция за всеки казус можеш да изтеглиш оттук: http://ow.ly/rHKwT. Разпечатай, подпиши и предложи на приятели, близки, колеги и когото още пожелаеш, да подкрепят исканията по съответния казус. Готовите петиции прати до офиса ни. Ние ще ги зпратим до съответната институция.

Можеш да подкрепиш петициите и онлайн. В профила на всеки казус има линк към онлайн петицията. http://www.bghelsinki.org/bg/pisma-za-prava/kazusi-2013/

Посети събитие:

 • София ЛГБТ Арт фест: В рамките на ЛГБТ Арт фест можеш да подкрепиш беларуския ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансполови и интерсексуални хора) активист Ихар Циханюк, който бе бит от служители на реда, след като се опитал да основе правозащитна ЛГБТИ организация. В къта на „Писма за права” можеш да подпишеш петицията на Амнести за разследване на насилието, по което никой досега не е подведен под отговорност, както и да изразиш солидарността си с директно писмо до Циханюк. Повече за София ЛГБТ арт фест, тук и тук.

 • Посети прожекцията на документалния филм Репортер (Reportero) в Център за култура и дебат „Червената къща” на 10 декември от 19:00 ч. Прожекцията се осъществява по инициатива на постолството на Нидерландия и е посветена на Международния ден на човешките права.


Филмът следва опитния журналист Серхио Харо от мексиканското седмично списание „Зета”. Рискувайки живота си, той се бори с корупцията и нарко картелите.

Остани след филма за дискусия с водещ Ирина Недева и напиши твоите Писма за права до  Мириам Лопез от Мексико, която през 2011 г. бе отвлечена, измъчвана и изнасилвана от войници и служители на реда докато не подпише лъжливи самопризнания за участие в престъпления с наркотици.

В Червената къща можеш да пишеш и по останалите единадесет казуси между 6-ти и 16-ти декември.

 • Младежки информационно-консултативен център МИКЦ ЯКО Смолян: Тук можеш да участваш в дискусии, прожекции и подпишеш петициите и да пратиш писмото си по всички дванадесет казуси за 2013. За повече информация, моля, пиши им на mikc_smolyan at abv dot bg и посети Фейсбук страницата имhttp://ow.ly/ri45E. Линк: www.mikc-smolyan.eu 
 • Младите ентусиасти от неВЪЗМОЖНО Е ще организират дискусии, прожекции и ще докажат, че е възможно и важно да защитим 
  правата на човека. За повече информация относно събитията им в гр. Горна Малина, моля, посети страницата им http://ow.ly/ri6hH или им пиши на imPOSSIBLE.center(at)mail.com
 • Над 600 ученици решиха да напишат своите Писма за права. С вяра в силата на глобалното общество, те ще обсъждат правата на човека, ще творят картички, плакати и рисунки, ще запалят фенери в подкрепа на пострадалите, ще пишат до правителства и съдилища, настоявайки фундаменталните права да бъдат уважавани. Българските писма ще тръгнат от:
 • Гр. Костенец, Професионална гимназия "Георги Сава Раковски"
 • Гр. Ветрен, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
 • Гр. Девин, Професионална гимназия
 • Гр. Дулово, СОУ "Васил Левски"
 • Гр. Варна, ОУ "Цар Симеон І"
 • Гр. Мадан, СОУ "Отец Паисий"
 • Гр. Русе, СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ"
 • Гр. София, 105 СОУ "Атанас Далчев", 97 СОУ "Братя Миладинови", 132 СОУ "Ваня Войнова"
 • Гр. Пловдив
 • Гр. Златица
 • Гр. Пирдоп

Организирай събитие:

Пиши ни с подробности за събитието, което организираш. Ще го публикуваме тук и ще го популяризираме.

За училища (изтегли pdf)

-  В час: обвържи темите на кампанията с изучавания материал по чужд език, география, предметите от философския цикъл, ИТ, ДБТ или организирай Писма за права по време на часа на класния ръководител. За подробни идеи, моля, изтеглете pdf файла.

-  Послание в снимка. Прати снимки на учениците с плакат с послание на подкрепа до пострадалите в дванадесетте казуса.

-  10 декември. Организирай „Писма за права” в един клас или в цялото училище по случай 10 декември - Международния ден на правата на човека. Събитието може да бъде писане на писма, последвано от спортна среща след часовете или от викторина на тема правата на човека.

-  Кулинарна сбирка. Предварително или заедно с гостите на събитието приготви храна, традиционна за страната на казуса, който сте избрали. Можеш и да прожектираш видеата, за да въведеш конкретиката по случая, преди да напишете писмата си.

За активисти, социални центрове, заведения (изтегли pdf)

Някои идеи за събития:

 • Прожекция. Всеки казус е придружен от въвеждащ видео материал. Видеата имат субтитри на български език. Представи на гостите на събитието казусите чрез видеата и ги оставете да изразят в писмо солидарността си със засегнатите или да пишат до институцията, в чиято власт е да поправи неправдата. Като пример виж видеото, посветено на Yorm Bopha, активист, понастоящем в затвора, борещ се за правото на жилище на камбоджанска общност https://vimeo.com/79290334
 • Беседа. Подготви се по избрания казус или по група казуси, обединени от конкретно право. Можеш и да поканиш лектор, който има знания относно конкретното човешко право, държавата на казуса или дори личен опит, който го свързва с някой от дванадесетте случая.
 • Кулинарна сбирка. Предварително или заедно с гостите на събитието приготви храна, традиционна за страната на казуса, който сте избрали. Можеш и да прожектираш видеата, за да въведеш конкретиката по случая, преди да напишете писмата си.
 • Павилион/кът. Преди 6ти декември отдели малък кът или маса от пространството, с което разполагаш. Оформи го с предоставените материали, така че посетителите да могат, при желание, да се информират сами и да напишат своите писма.
 • Популяризирай. Възможно е в този период да си твърде зает/а, за да организираш собствено събитие. Това не означава, че не можеш да допринесеш към кампанията. Подпиши петициите за казусите. Популяризирай „Писма за права” чрез социалните канали или блога си. Заснеми видео, в което говориш за кампанията, за някой конкретен случай или право и го разпространи. Прати го и на нас!

За заведения най-подходящият и лесен за осъществяване начин за участие е чрез павилион

Павилионът е кът или маса, в който посетителите на заведението ви могат сами да се осведомят за кампанията и случаите чрез плакати и листовки, могат да подпишат петициите на Амнести в подкрепа на казусите, както и да напишат писма за солидарност до самите потърпевши от казусите.

Писмата могат да се събират в кутия, а след края на кампанията БХК и Амнести поемат отговорността за пращането им до дестинацията им.

За контакт

За материали, идеи и подкрепа пиши на имейла на БХК или се обади на 02/944 06 70 и 02/943 48 76.