Кампания "БХК за хората": Историите на хората, на които помагаме


Кои са хората, на които помагаме?

С тази кампания искаме да ви разкажем историите на част от хората, за които се борим.

“Не съм малка, голяма съм!” 

С тези думи - казани тихо, но твърдо, осемгодишната Яна се включва за първи път в разговора ни с майка ѝ. До този момент на срещата на въпросите ни от нейно име отговаря само куклата ѝ Оли, която седи в скута ѝ.

С Яна не сме се виждали от пет години: тогава тригодишна, момиченцето стана лице на кампанията “Пеперудените деца”, в която активно се включи и Български хелзинкски комитет (БХК). 
 

Прочетете историята на Яна

 

Осем килограма. Толкова тежи едно шестмесечно бебе, средно голямо куче, голяма котка

Осем килограма. Толкова тежи 11-годишната Ралица, когато умира през 2005 г. в дома за деца и младежи с умствено изоставане в село Петрово. Тя е едно от 31 деца, починали в институцията в периода от 2001 до 2007 г., за чиято смърт Българският хелзинкски комитет (БХК) единствен търси отговори.

В историята на Ралица няма личност и емоция. За нея, както и за хилядите други деца, живеещи зад стените на различните "услуги", знаем само сухи факти, събрани от лаконични досиета.
 
 
 

Какво можеш да направиш, за да се защитиш от агресивния си съпруг, който отказва да ти даде развод и заплашва живота ти? Може би да звъниш на телефона за спешни случаи 112 всеки път, когато те причаква? Да подаваш жалби в полицията и прокуратурата, когато те тормози и ти посяга? Да сигнализираш, че притежава незаконно оръжие? Да поискаш да бъде издадена ограничителна заповед срещу него и да разчиташ, че властите ще те закрилят, ако я нарушава? 

Или просто да чакаш в ужас предизвестената смърт, защото нищо от изброените не може да те спаси в държава, която упорито и  хладнокръвно бездейства срещу домашното насилие и срещу физическия и психически тормоз между партньори, като част от този сериозен проблем. 

Прочетете историята на Елена